Det kan være meget forskelligt fra person til person, hvad der hjælper, når en person er ramt af stress. Det afhænger bl.a. af selve årsagen til stress og graden af stress. Når jeg skriver graden af stress, er det fordi, tilstanden skal betragtes som en fremadskridende proces, fremfor en enkelt tilstand – man skelner mellem mild, moderat og kraftig/alvorlig stress.
I de ’mildere’ tilfælde af stress kan det for nogle være en hjælp i en periode at få taget en række arbejdsopgaver fra sig, få hjælp til at bevare overblikket eller fx komme på nedsat tid. I de sværere tilfælde af stress er det snarere nødvendigt at forholde sig til muligheden for en delvis eller fuld sygemelding (sagen bliver lidt mere kompliceret, hvis de stressende faktorer er relateret til hjemmefronten). Jeg oplever, at det ofte er nødvendigt med en fuld sygemelding – at folk i en periode har mest gavn af helt at være ’fredet’ fra deres arbejde. De skal simpelthen væk fra de ofte stressende arbejdsbetingelser, før det bliver muligt for dem at komme ovenpå igen.
Overordnet er ro og tid nøgleordene inden for behandling af stress. Og netop derfor er denne ’fredning’ fra arbejdspladsen en rigtig god idé for stressramte. Og for mange ’nok’, til, at de får det godt igen. For rigtig mange kan det dog paradoksalt nok opleves meget stressende at være sygemeldt fra arbejdet. Pludselig er der helt ro til at mærke alle de kropslige symptomer, personen i lang tid har døjet med, men i perioder med travlhed næsten har haft for travlt til rigtigt at registrere. Der er pludselig heller ikke arbejdsopgaver eller kollegaer til at aflede tankerne. De får derimod frit løb, og kan opleves som et stort mylder af tanker og have art af katastrofetanker, hvilket kan være meget ubehageligt. Såfremt der er vanskeligheder med søvnen, hvilket der ofte er, kan de klassiske meget tidlige opvågninger få dagene hjemme til at virke uendelig lange, og det trætte hoved kan have endnu sværere ved at overskue dagen, og modsat have endnu nemmere ved at køre fast i uhensigtsmæssige tankemønstre.
Hvis dette er tilfældet, kan det være nødvendigt med hjælp udefra, fx fra en fagperson. Mange konsulterer deres læge i forbindelse med en sygemelding, og har løbende samtaler med lægen – også med det formål at ’holde øje’ med de kropslige symptomer, som mange ofte er meget bekymret omkring.
Der er et væld af andre fagpersoner, der også kan være gode at overveje ifm. stress – foruden fx fysioterapeuter, massører og yogainstruktører for blot at nævne nogle, er der selvfølgelig os psykologer. En stor andel af de klienter, jeg taler med, er ramt af stress. Nogle betaler selv et forløb, og andre har enten selv en sundhedsforsikring eller får samtalerne dækket af arbejdets sundhedsforsikring.
I næste blogindlæg vil jeg skrive meget mere om, hvordan et samtaleforløb hos en psykolog kan foregå, såfremt henvendelsen er på baggrund af stress.
God påske til jer alle derude😊
De bedste hilsner fra
Cecilie Stjernholm Skov.